Matmammans Blogg

Om mat och bakning, med matglädje i fokus

Långjäst aromatiskt bröd smakar underbart gott…

Nu när hösten är tycker jag det är mysigt att baka. Det här brödet är ett av mina favoritbröd. Det tar lite tid att baka, och det ingår ganska många moment, men det är det värt för det färdiga brödet är hur gott som helst…

Mängderna är lite ungefärliga –  jag mäter t ex aldrig upp mjölet utan tar lite som jag tycker. Degen ska vara lös och kladdig och hällas direkt i en stor avlång kakform.

Matmammans långjästa matbröd

50 g jäst

2 tsk salt

1 msk honung (kan uteslutas men ger underbar arom!)

5-6 dl ljummet vatten

1-2 msk olja

vetemjöl till en lös deg, ca 11-12 dl

Smula jästen i en degbunke. Värm vattnet till ca 37 grader (fingerljummet) och lös upp jästen i vattnet. Tillsätt salt, olja och honung och mjöl och rör om. Degen ska vara lös och kladdig. Täck bunken med en bakduk eller plastfilm och låt jäsa till dubbel storlek. När den jäst upp trycker du ner den med en trägaffel och låter den jäsa en omgång till.

Smörj under tiden en stor avlång bakform på ca 2 l (eller två mindre). När degen jäst andra omgången häller du i degen i formen/formarna och ställer på en plåt. Låt jäsa medan du värmer ugnen till 250 grader.

Ställ in plåten med brödformen mitt i ugnen. Pensla eller spraya dem med kallt vatten innan – och spraya gärna lite vatten i ugnen också, eller ställ in en ugnsfast form med kallt vatten. Efter ca en kvart sänker du värmen till 175 grader. Grädda bröden ytterligare en kvart.

När ungefär en halvtimme har gått tar du ut brödet och stjälper försiktigt ut det på plåten. Pensla med kallt vatten runt om ställ in i ugnen igen. Grädda i ca en kvart till och ta s en ut och låt svalna utan bakduk. Brödet får en underbar arom, och en härligt knaprig yta, och smakar förträffligt färskt med lite smör eller rostat med ost eller marmelad.

Långjäst, aromatiskt bröd är underbart att rosta – här med en härlig hemkokt blodgrapemarmelad!

About these ads

No comments yet»

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 786 andra följare

%d bloggers like this: