kolakakorfeat

Kolakakor som lätt kan bli bondkakor

Goda, knapriga kolakakor...

Kolakakor är härligt gott! Knaprigt och gott, och så lätta att baka sen!

Degen kan också lätt bakas ut till Bondkakor – det enda man behöver göra är att tillsätta lite skållad, hackad mandel i degen!

Vill man göra det riktigt lätt för sig gör man degen i matberedaren – det funkar hur bra som helst och gör bakningen lite smidigare!

Det här behövs:

200 g rumsvarmt smör eller margarin
2 dl socker
3 msk ljus sirap
4 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat

Och så här gör du:

Rör smör socker och sirap poröst. Tillsätt mjöl och bikarbonat och blanda till en jämn och smidig deg.

Dela degen i 4 delar och rulla ut varje del till längder, ca 40 cm. Lägg dem på smorda plåtar – men kom ihåg att de flyter ut lite under gräddningen så det gäller att ha ett visst avstånd mellan dem.  Grädda i mitten av ugnen på 175 grader en kvart-tjugo minuter. Låt dem svalna ett par minuter och skär dem sedan i sneda bitar.

Om du vill göra bondkakor gör du samma deg, men tillsätter ca 75 gram skållad, hackad mandel. Rulla degen till en rulle på ca 4 cm i diameter och låt den vila kallt någon timme. Skär sedan rullen i ½ cm tjocka skivor och grädda kakorna i mitten av ugnen i 10 minuter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Om mat och bakning, med matglädje i fokus

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 841 andra följare

%d bloggare gillar detta: