adventfeat

Uppåkrakakor

I skenet av adventsstjärnan...

Alla har sina favoritkakor som liksom bara ”måste” finnas på adventssöndagarnas kaffebord. Jag bakar gärna de kakor som mamma och mormor bakade, för det känns verkligen extra trevligt att knapra på samma slags kakor som generationer knaprat på före mig!

De här Uppåkrakakorna är en klassiker på vårt kaffebord i advent – och har så varit sedan mormors tid. De är inte helt lättbakade, men väl värda besväret för de smakar himmelskt!

Det här behövs till ca 40 kakor:

4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 dl florsocker
200 g smör

Hacka samman mjölet med sockret och smöret, och arbeta ihop en deg. Jag brukar ”fuska” och använda matberedaren (jag tror mormor skulle ha nickat gillande om hon någonsin fått se sådana hjälpmedel!). Låt sedan degen vila kallt i minst en timme.

Kavla ut degen så den blir ca 2-3 mm tjock. Använd ett dricksglas eller ett kakmått, på ungefär 6 cm i diameter, och ta ut kakor ur degen. Vik över ena sidan, men inte helt över, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispad äggvita och strö pärlsocker och hackad mandel över kakorna.

Grädda mitt i ugnen, på 225 grader, i ca 10 minuter eller tills kakorna fått vacker färg.

Tips! Om du tycker degen är svårkavlad kan du tillsätta en äggula, det brukar göra susen. Det går också bra att forma en rulle av degen (ca 6 cm i diameter) och skära kakorna istället. Sen är det bara att vika dem som vanligt.

Sockerfria Uppåkrakakor får du enkelt genom att ersätta florsockret med sötningsmedel, och utesluta pärlsockret ur garneringen.

4 thoughts on “Uppåkrakakor”

    1. Självklart! Det ska står ”byt ut florsockret” och ingenting annat! Tack för påpekandet – jag skrev ju alldeles galet här – men på en blogg kan man som tur är ändra i efterhand!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Om mat och bakning, med matglädje i fokus

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 841 andra följare

%d bloggare gillar detta: