belgiskavåffl

Belgiska våfflor

Belgiska våfflor är lite olika de våfflor vi äter i Sverige, framför allt för att de gräddas i ett annat slags våffeljärn som ger högre rutmönster och lite tjockare våfflor. Men det funkar finfint att grädda belgiska våfflor även i vanligt våffeljärn även om de förstås blir lite tunnare än de egentligen ska vara. Det här receptet har jag fått av en god vän, och hon kallar det helt sonika för Brysselvåfflor. I hennes familj äts de till frukost, ofta som de är eller bara med lite florsocker och färska bär, men de är också jättegoda med sylt och vispad grädde, eller med smält choklad!

2  ägg
125 g smör
1½ dl mjölk
2 dl vichyvatten
10 g färsk jäst
½ tsk salt
½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
6-7 dl vetemjöl

Dela äggen – utan att det kommer någon gula med i vitorna – och lägg vitor och gula i varsin skål för sig.Smula jästen i en degbunke. Smält smöret och tillsätt mjölk och vichyvatten. Värm till fingervarmt och rör sedan ut det med jästen.

Tillsätt äggulor, salt, socker, vaniljsocker och mjöl och rör till en slät, fin smet. Vispa sedan äggvitorna hårt – tänk på att bunken måste vara alldeles ren och torr – helst ska du inte använda plast heller, utan gärna en i rostfritt stål eller porslin.

Vänd försiktigt ner äggvitorna i smeten och låt den stå och svälla i ungefär en halvtimme. Värm så våffeljärnet och pensla det med smält smör. Grädda våfflorna i tre till fem minuter tills de får vacker färg.

Så här ser de belgiska våfflorna ut i original - bilden kommer från Culinarychef.com

Tips: Belgiska våffeljärn finns att köpa i Sverige, bland annat hos Wilfa och Kitchen Store.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Om mat och bakning, med matglädje i fokus

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 832 andra följare

%d bloggare gillar detta: