saffran

Gotländsk saffranspannkaka

Läcker juldessert - gotländsk saffranspannkaka

Den gotländska saffranspannkakan är en underbar efterrätt – allra helst just till jul, när vi älskar det gula guldet och gärna njuter extra mycket av det!

Jag brukar koka min egen risgrynsgröt, men har du inte tid med det går det jättebra att använda färdigköpt gröt i rulle.

Här är mitt recept, som är anpassat för 6 personer:

Till gröten:

4 dl vatten
2 dl grötris
½ tsk salt
6 dl mjölk
1 msk smör

Till ”pannkakssmeten”:

4 ägg
1 dl socker
50  gram hackad sötmandel och 1 riven bittermandel (eller ett oar stänk bittermandelessens)
½ gram saffran (1 pkt)
en aning mjölk cirka 1-1½ dl

Så kokar du gröten:

Blanda vatten, grötris, salt och smör i en stor kastrull och koka upp. Koka under lock i 10 minuter. Tillstätt sedan mjölken och koka upp igen. Koka sedan på mycket svag värme, med ett lock på glänt, tills den tjocknat (tar cirka 40-45 minuter). Rör om då och då. Låt gröten svalna innan du blandar den med smeten.

Och så här gör du smeten:

Börja med att sätta på ugnen på 175 grader och smöra en långpanna. Blanda sedan den avsvalnade gröten med ägg, socker, hackad mandel och riven bittermandel och saffran till en smet. Om gröten är väldigt fast i konsistensen kan du späda med lite mjölk. Den ska bli såpass lös att den går att breda ut i långpannan – men inte alltför rinnig.

Bred ut smeten i långpannan och grädda saffranspannkakan mitt i ugnen i cirka 30 minuter eller tills pannkakan har fått en fin ljusbrun färg. Låt saffranspannkakan svalna lite innan den serveras, den är godast ljummen.

Den gotländska saffranspannkakan serveras traditionellt med vispad grädde och salmbärssylt. Salmbärssylt är dock inte det lättaste att få tag i för oss som bor på fastlandet, så ta hallon- eller jordgubbssylt – eller varför inte körsbärssylt, det är jättegott!

One thought on “Gotländsk saffranspannkaka”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Om mat och bakning, med matglädje i fokus

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 832 andra följare

%d bloggare gillar detta: