Julens goda limpor

Julens goda limpor

Till julens goda middagar – och framför allt till den obligatoriska skinksmörgåsen – vill jag ha en riktig god hembakad limpa. Eftersom inte alla i familjen uppskattar kryddigt pomeransbröd lika mycket som jag gör brukar jag baka de här underbara limporna istället. Receptet kommer från Anna Bergenströms kokbok Annas mat och brödet är fantastiskt gott till alla julens läckra pålägg.

Råsunda Special

50 g jäst

2 tsk salt

1-2 msk honung

6 dl ljummet vatten

2 dl grahamsmjöl

1 dryg liter vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke. Häll i salt och klicka i honung. Rör ut jästen med saltet och honungen och lite av det ljumma vattnet. Häll på resten av vattnet, tillsätt grahamsmjölet och rör om. Häll i hälften av vetemjölet och arbeta degen, och tillsätt resten av vetemjölet lite i sänder. Spara dock ett par deciliter till utbakningen.

Låt den ganska lösa degen jäsa med en handduk över bunken i 1- 2 timmar (ju längre jästid desto mer aromrikt bröd!). Smörj under tiden en bakplåt.

Ta några tag med en trägaffel i den jästa degen, häll i lite mer mjöl och vält ut degen på mjölat bakbord. Knåda den genom att vika degen lite hit och dit – det går ganska lätt, men se till att ha mycket mjöl på händerna eftersom degen är rätt lös.

Rulla sedan ut degen till en rulle (eller dela den och gör två). Klappa in brödet med lite mjöl och lägg över på bakplåten. Skåra brödet på längden med en vass kniv och låt jäsa utan bakduk i ungefär 20 minuter.

Värm ugnen till 250 grader och ställ gärna in en form med vatten längst ner i ugnen. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 15-30 minuter. Sänk sedan värmen till 200 gader och grädda ytterligare 30-40 minuter. Om det ser mörkt ut på slutet kan du täcka med aluminiumfolie.

Låt brödet svalna på galler och utan bakduk för en härligt knaprid skorpa. Avnjut med julens goda pålägg – eller bara smör och ost!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Om mat och bakning, med matglädje i fokus

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 747 andra följare

%d bloggers like this: