kalkonheader

Julkalkon på skotskt vis

Kalkon är kanske inte den traditionella julmaten här i Sverige, men vi är nog fler och fler som gärna förgyller julhelgen med en läckert tillagad kalkon.

I Skottland kallas julkalkonen för Roastit Bubble-Jock. Den tar sin tid att laga men är väl värd besväret och blir en underbar middag för ungefär 6 personer.

1 kalkon på ca 3-4 kilo

1-2 dl mjölk

3 dl ströbröd

1 finhackad selleristjälk

1 finhackad gul lök

1 knapp dl finhackade vattenkastanjer

300 g hackad kycklinglever

2 msk finhackad persilja

(1 nypa muskot)

250 bland- eller fläskfärs

1-2 tsk worcestershiresås

5 dl varmt vatten

60 g smält smör

2 msk vinbärsgelé

Värm ugnen till 175 grader. Blanda mjölk, ströbröd, selleri, lök, vattenkastanjer och hälften av kycklinglevern i en stor skål. Tillsätt 1 tsk av persiljan och muskot.

I en mindre skål blandar du färs med resten av persiljan och worcestershiresåsen.

Skölj sedan kalkongen noga (både in- och utvändigt) och torka av den med hushållspapper. Pressa in blandningen från den stora skålen – alltså kycklingleverblandningen – i kalkongen, och täpp till så att fyllningen inte rinner ut under tillagningen. Sy med bomullstråd, eller använd nålar.

Fyllningen från den lilla skålen pressar du in i kalkonens halsöppning. Förslut även denna, t ex med nålar.

Placera kalkonen på ett galler i en djup bakplåt. Häll vatten i plåten och lägg i resten av kycklinglevern i vattnet.

Pensla hela kalkonen med smör och ugnsstek den i drygt 2 timmar. Ös den då och då med vatten/skyn från bakplåten (levern ger en mustig och härlig smak!). När kalkongen är färdig placerar du den på ett stort serveringsafat och täcker den med folie en stund.

Häll i skyn från bakplåten o en liten kastrull. Lägg också i kycklinglevern och vinbärsgelén. Låt koka på stark värme i 10 minuter så att såsen reduceras, dvs minskar i mängd. Rör om hela tiden och sila sedan såsen genom en finmaskig sil.

Servera kalkonen med ugnsbakade grönsaker, kokt potatis och skysåsen.

Skotsk julkalkon

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Om mat och bakning, med matglädje i fokus

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 841 andra följare

%d bloggare gillar detta: