Matmammans Blogg

Om mat och bakning, med matglädje i fokus

Klassisk senapsgriljering till julskinkan

Oavsett om man kokar eller ugnsbakar sin egen skinka, eller köper den färdigkokt, är griljeringen en viktig detalj för att skinkan ska smaka så bra som möjligt. Det finns massor av variationer, men jag föredrar den klassiska senapsgriljeringen.

Här är mitt recept, som passar utmärkt för en färdigkokt skinka på ungefär 3 kilo:

Sätt ugnen på 225-250 grader. Skär loss nätet och yttersta svålen på skinkan men lämna ca ½ cm av fettranden kvar.

Blanda 1 uppvispat ägg med 1 dl senap (jag brukar använda vanlig Slottssenap) och bred blandningen över skinkan.

Strö ströbröd över senapstäcket – använd gärna en finmaskig sil – och sätt in skinkan i ugnen. Grädda i ca 5-10 minuter tills den blir gyllenbrun. Låt skinkan kallna och skär sedan upp den i tunna skivor.

Du som inte vill köpa färdigkokt skinka kan koka eller ugnsbaka din egen. Bra instruktioner finns i gamla kokböcker, men också på nätet – Recepthjälpen ger utmärkta instruktioner!

Här samas skivad julskinka med rimmad oxtunga

One thought on “Klassisk senapsgriljering till julskinkan

  1. Pingback: Bodalsskinka – ett självklart för dig som väljer närproducerat och ekologiskt! « Matmammans Julblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 684 andra följare