snölykta

Leverpastej

Till jul är det inte så dumt att laga sin egen leverpastej. Det kan låta krångligt men det är faktiskt mycket enklare än man kan tro. Prova det här receptet, det brukar alltid göra succé på julbordet! Den här pastejen kan göras antingen på kycklinglever eller nötlever. Kycklinglevern ger en mildare pastej, medan nötlevern ger en mer utpräglad leversmak, så välj det du gillar bäst!

400 g kycklinglever (eller nöt)
1 gul lök
1 liten burk ansjovis (ca 50 g)
200 g fläskfärs
1 ägg
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
½ msk salt
2 krm svartpeppar
gärna 1 msk konjak eller calvados

Sätt ugnen på 175 grader. Skär levern i bitar och löken i tunna klyftor. Ta upp ansjovisen ur sitt spad och låt den rinna av. Lägg lever, lök och avrunnen ansjovis i en matberedare och kör tills allt är ordentligt blandat. Eller använd köttkvarn om du vill – då ska du mala så att allt blandas två gånger.

Tillsätt fläskfärs, ägg, grädde, mjöl, salt och peppar och konjak eller calvados. Blanda ordentligt och häll smeten i en smord form på ca 1.2 liter. Grädda i vattenbad i nedre delen av ugnen ca 1 tim.

Låt pastejen kallna. Stjälp upp den och garnera med tomatklyftor och cornichoner eller färsk gurka. Passar perfekt med julens kalla rätter och smakar underbart på smörgås!

Tips: Vattenbad är enkelt fixat genom att du ställer pastejformen i en plåt med höga kanter. Fyll på ordentligt med vatten i plåten och fyll på då och då under gräddningen så att vattnet behåller sin nivå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Om mat och bakning, med matglädje i fokus

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 836 andra följare

%d bloggare gillar detta: