feat

Mamma Alices goda julköttbullar

Julens köttbullar samsas väl med den goda prinskorven...

Mammas köttbullar är alltid de bästa och varje familj har sitt eget recept. De kan lagas på blandfärs, nötfärs, fläskfärs eller lamm och de minner om barndomens vällagade middagar. Ofta har receptet dessutom gått i arv i flera generationer – som det recept jag använder. Men det är klart man kan ändra lite som man vill. Min mormor kryddade julens köttbullar med lite kryddpeppar medan mamma uteslöt just den kryddan.

Själv brukar jag variera lite, så här är mitt recept för 6 personer – med eller utan kryddpeppar:

1 kg blandfärs (eller blanda själv med hälften vardera av nöt- och fläskfärs)
2 dl vitt bröd i små smulor
4 dl mjölk eller mineralvatten
1 råriven gul lök
2 små ägg (eller 1 stort)
2 tsk salt
½ tsk socker
(1½ tsk mald kryddpeppar)

Blanda det smulade vita brödet med  (e) oller mineralvatten) och låt blandningen svälla i tio minuter-en kvart. Riv i löken och krydda.

Tillsätt sedan färsen och blanda noggrant men försiktigt så att den inte blir överarbetad. Knäck i ägget och blanda om och rulla trinda, fina köttbullar. Blöt händerna och lägg köttbullarna på ett vattenstänkt skärbräde och stek dem, några i taget, i en klick smör i stekpannan. Bäst blir de om du först steker dem på ganska hög värme och sedan låter dem steka ytterligare en stund på lite lägre. Räkna med fem-sex minuter för varje laddning.

Smaklig spis!

2 thoughts on “Mamma Alices goda julköttbullar”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Om mat och bakning, med matglädje i fokus

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 841 andra följare

%d bloggare gillar detta: