headergris

Mormor Elins aladåb på grisfötter

Aladåb på grisfötter är en bortglömd delikatess som få unnar sig numera. Ändå är det bland det godaste julbordet har att erbjuda – och billigare än det mesta dessutom. Om du köper ditt kött på en gård eller hos en slaktare kan du få grisfötter nästan gratis, och även i butik är de billiga nu till jul. Se bara till att få dem kluvna, annars blir det lite besvärligt. Du behöver inga tillsatser alls för att få aladåben att stelna, det gör den så bra på egen hand av gelatinet som finns naturligt i grisfötterna.

Grisfötter i gelé - aladåb. En svensk klassiker på julbordet!

Det här behöver du till en klassisk aladåb:

8 färska grisfötter, halverade

Till varje liter vatten:

5 tsk salt
5 vitpepparkorn
5 kryddpepparkorn
1 lagerblad

(Du kan gärna lägga i en halverad lök och en morötter i bitar också!)

Skölj grisfötterna i kallt vatten och låt dem sedan ligga i kallt vatten ett par timmar. Lägg dem sedan i en kastrull och fyll på med vatten så det täcker. Koka upp och skumma – eller koka upp och häll av vattnet och fyll på nytt. Sedan tillsätter du salt, pepparkorn och lagerblad och eventuellt lök och morot. Koka upp och låt sjuda på svag värme under lock 3-4 timmar. Härligheten är klar när köttet är mjukt och lossnar från benen.

Medan fötterna fortfarande är varma benar du plockar du bort de största benen. Lägg dem med skinnsidan ut dem i en skål, t ex en aladåbskål eller en sockerkaksform. Sila spadet och häll på en deciliter eller två. Ställ skålen kallt några timmar eller över en natt – sedan stjälper du upp aladåben lagom till julmiddagen ska serveras. Stjälp gärna upp den på ett vackert fat och garnera med till exempel sallad och tomat eller färsk grönkål.

One thought on “Mormor Elins aladåb på grisfötter”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Om mat och bakning, med matglädje i fokus

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 821 andra följare

%d bloggers like this: