Knäck

Hemlagad knäck - ett måste på gottebordet!

Knäck hör julen till, och det här receptet är verkligen superenkelt och ger en mycket god knäck.

Blanda 2 dl grädde, 2 dl strösocker och 2 dl ljus sirap i en kastrull (helst tjockbottnad). Låt blandningen koka upp och koka den sedan på svag värme under regelbunden omrörning i 45-60 minuter eller tills knäckmassan klarar av kulprovet. När knäcken är färdig kan du, om du vill, tillsätta ½ dl hackad mandel eller nötter eller ett par matskedar ströbröd. Fyll sedan smeten i knäckformar.

Tips: Om knäcksmeten vill stelna innan du fyllt i formarna (och det vill den ofta) så går det bra att värma lite på den.

Kulprovet: Ta en tesked knäcksmet ur kastrullen och droppa i ett glas eller en skål med kallt vatten. När knäcken stelnar så att den går att forma till en kula klarar kolan kulprovet. Är smeten för lös så ska knäcken koka längre. Ju längre den kokar, desto fastare blir den.

One thought on “Knäck

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s