vitkål

Irländsk Halloweentradition; Colcannon

Vad passar bättre att äta på Halloween än en traditionell irländsk rätt? Colcannon är så populärt på Irland att man till och med sjunger sånger om den, och den är lika god som den är billig och lättlagad. Vill du kan du gömma undan lite småmynt i den, det hör till traditionen!

Du behöver:

4-5 potatisar
5 dl strimlad vitkål
50 g smör
½-1 dl grädde eller gräddmjölk
3-4 hackade schalottenlökar
(riven ost, gärna cheddar)

Skala och koka potatisen, skär den gärna i mindre bitar först så blir den lättare att mosa.  Häll av vattnet och mosa potatisen med mjölk och smör så att du får ett krämigt mos.

Koka vitkålen tills den blir mjuk. Fräs den tillsammans med den finhackade löken en stund, blanda sedan kålblandningen med moset och smaka av med salt och peppar. Strö över persilja och ät den till en god skinkstek, knaprigt fläsk eller till stekt korv – eller gratinera med lite ost och ät som ensamrätt.

Happy Halloween!

4 thoughts on “Irländsk Halloweentradition; Colcannon”

  1. Jag jobbar om Irland och ska redovisa idag och jag behövde fakta om colcannon o sen råka jag trycka på den här bloggen och så såg jag bilden och ja vart så glad, du rädda mig tnks! (går i 6-an) :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Om mat och bakning, med matglädje i fokus

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 842 andra följare

%d bloggare gillar detta: