Matmammans Blogg

Om mat och bakning, med matglädje i fokus

Fläsklägg med surkål och knödel

Fläsklägg med surkål och knödel är fantastiskt gott – klassisk husman på österrikiskt vis. Här är mitt recept för fyra personer:

4 färska framlägg (eller ca 1 kg vanlig lägg – färsk)

kumminfrön

salt och peppar

Surkål:

1 burk surkål (500 g)

1 gul lök

några krossade enbär

en liten bit rökt sidfläsk

salt, peppar och lite socker

Knödel:

1 formfranska (gärna dagsgammal)

1 påse torrjäst

200 g idealmjöl

1 ägg (eller 2 om de är små)

salt och vatten

Salta och peppra läggen och strö över generöst med kumminfrön. Stek den i ugnen 2-3 timmar beroende på storlek och ös då och då med vatten så att svålen blir härligt knaprig.

Under tiden gör du knödeln. Smula brödet och tillsätt jästen, mjölet, ½ tsk salt och lite vatten – den ska ha smidig konsistens. Forma till små knubbiga limpor och låt jäsa en timme. Koka därefter upp lättsaltat vatten och lägg i limporna – det brukar ta ungefär en kvart, tjugo minuter innan de är klara. Ta upp dem med hålslev och låt rinna av och skär dem sedan i rejäla skivor.

Fräs surkål, hackat sidfläsk, krossade enbär och tunt skivad lök i lite smör. Tillsätt sedan salt och peppar efter behag, lite socker.

Servera anrättningen med en mustig öl – eller varför inte mjölk?

Härligt festlig husmanskost!

4 reaktioner på “Fläsklägg med surkål och knödel

  1. man kan göra egen surkål!!!

    • Självklart – och gott blir det dessutom! Har du något recept så får du gärna gästblogga hos mig! Hör av dig i såfall!

  2. Pingback: Prag – pubar, öl och supergod mat | Matmammans Blogg

  3. Pingback: Aromatisk lammgryta med salvia och timjan är härligt långkok | Matmammans Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 623 andra följare