Kanelbullens dag 4 oktober

Kanelbullen - en svensk klassiker!

Ända sedan 1999 har den högt älskade kanelbullen haft en alldeles egen festdag. Och det är minsann inte mer än rätt eftersom den i sanning har en särställning bland svenskt kaffebröd!
Det finns säkert lika många recept på kanelbullar som det finns matglada bullbagare. Bland de godaste kanelbullar jag någonsin ätit är de söta ”cinnamon rolls” som serveras på frukostbuffén på Holiday Inn runt om i USA. Men den 4 oktober blir det svenska kanelbullar. Här är mitt recept:

1 pkt jäst

5 dl ”röd” mjölk (eller ännu hellre gammaldags!)

150 g smör

½ tsk salt

1 dl socker

2-3 tsk kardemumma (kan uteslutas)

13-14 dl vetemjöl

Fyllning:

50 g rumsvarmt smör, ½ dl socker (strösocker, råsocker, florsocker eller varför inte farin!), 1½ msk kanel

Pensling:

ägg och pärlsocker eller hackad mandel

Gör så här:

Smula jästen i en degbunke. Smält smör och tillsätt mjölk, värm till 37 grader (fingerljummet). Häll mjölkblandningen i bunken och rör om tills jästen smält. Tillsätt socker, kardemumma och salt i degspadet – häll sedan i nästan allt vetemjöl (spara lite till utbakningen). Rör om tills degen blir smidig eller vält ut degen på bakbordet och knåda den smidig. Jäs den sedan under bakduk i en halvtimme-fyrtio minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader.

Rör ihop smör, socker och kanel till en jämn smet.

Vält ut den jästa degen på bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje deg till en avlång platta, ungefär ½ cm tjock. Bred sedan på kanelfyllningen. Rulla ihop kakan till en rulle och skär centimetertjocka bitar som du lägger i bullformar – eller vik kakan tre gånger, skär 1½ cm långa remsor som du vrider ihop till snygga knutar. Knutarna blir lika fina om du gräddar dem utan bullformar som med!

Låt bullarna jäsa på plåt i ca en halvtimme. Pensla sen med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter eller tills bullarna fått fin färg.

Variation på fyllning:

Blanda kanelfyllningen med en dl riven mandelmassa. Det gör bullarna saftiga och goda!

Riv ner ett äpple över bullkakan när du brett på kanelfyllningen.

Blanda 1 msk vaniljsocker i kanelfyllningen – det ger fin smakbrytning. Eller välj en annan läcker smakbrytning genom att blanda i skal från en tvättad apelsin eller citron.

Strö hackad mandel eller blandat nöthack över kanelfyllningen innan du bakar ut bullarna.

Kanelbullens dag - väl värd att fira!Kanelbullens dag – värd att fira!

Läs mer om Kanelbullens dag här!

12 responses to “Kanelbullens dag 4 oktober

  1. Pingback: Kanelbullens dag 4 oktober « Matmammans Blogg·

  2. Jag brukar också göra kanelbullar med äpple, det blir väldigt gott tycker jag! Vilken bra blogg, hoppas på fler fina mat och baktips!

  3. Pingback: Blogga om Kanelbullens Dag! | Matmammans Blogg·

  4. Pingback: Kanelbullens Dag! | Matmammans Blogg·

  5. Pingback: Kanelbullens dag | Matmammans Blogg·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s