sunseedhead

Risenta solroskärnor till bakverk, matlagning, sallader…

Jag har fått prova på nya de solroskärnorna från Risenta – riktigt kul måste jag säga, eftersom jag gillar frön och kärnor av alla de slag.

De nya solroskärnorna finns i tre olika varianter: hackade som passar till exempel i bakning, hela till frukostmüslin och extra stora.

Quinoaröra och het färsröra i paprikahalvor – gott och nyttigt!

Själv provade jag de extra stora solroskärnorna tillsammans med russin i en jättegod quinoaröra. Hur enkel som helst att laga, bara att koka quinoa med lite salt och buljongtärning, så i med russin och solroskärnor. Jag serverade röran i urkärnade paprikahalvor, en lätt och god lunchrätt som passar alla. Den som vill ha kött till kan röra ihop en enkel men het köttfärsröra med lök, färs, chili efter smak samt garam masala eller annan indisk krydda – även denna serveras med fördel i paprikahalva. Gott och nyttigt och dessutom GI!

Jag bakade också dessa härliga grova bullar – fantastiskt goda till frukost eller mellanmål och härligt ”tuggiga”! Satsen ger 8 goda rågbullar. Det här behövs:

8 st Risenta torkade fikon 
(man kan också tänka sig torkade aprikoser)

1 paket (50 g) jäst 


5 dl vatten 


½ dl olja 


1 msk salt 


1 dl Risenta krossade linfrön 


1 dl Risenta hirsflingor 
(prova att byta mot dinkelflingor – inte heller dumt!)

1 dl Risenta vetegroddar 
(eller andra slags groddar)

5 dl rågmjöl 
(i receptet stod det grovt men jag valde fint – det är givetvis en smaksak vilket rågmjöl man väljer!)

7-8 dl vetemjöl

Pensling: filmjölk 
(eller mjölk)

Garnering: 1 dl Risenta hackade solroskärnor

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader.
Skär fikonen i mindre bitar. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt. Blanda jästen med lite vatten tills den löst sig. Tillsätt resten av vattnet, fikon, olja, salt, linfrön, hirsflingor, vetegroddar, rågmjöl och nästan allt vetemjöl. 


Arbeta degen för hand eller i maskin tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt i cirka 40 minuter. 
Ta upp och knåda degen smidig med resten av mjölet. Dela degen i 8 bitar. Forma varje degbit till en rund kaka, cirka 3 cm hög.

Lägg kakorna på plåtar täckta med bakplåtspapper och nagga med gaffel. Låt jäsa övertäckta i cirka 20 minuter. 
Pensla kakorna med filmjölk och strö över de hackade solroskärnorna. Grädda rågkakorna mitt i ugnen i cirka 13 minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk.

Och nu när det börjar lacka mot advent, varför inte prova att byta ut mandeln i knäcken mot solroskärnor? Ett fint recept på solrosknäck hittar du på min julsida!

One thought on “Risenta solroskärnor till bakverk, matlagning, sallader…”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Om mat och bakning, med matglädje i fokus

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 747 andra följare

%d bloggers like this: