SMETANA2

Smetana – nu i svenska butiker!

Smetana är en klassisk rysk gräddprodukt – tjock, syrad grädde som är mycket vanlig i rysk (och även finsk/karelsk) matlagning. Man använder den i bakverk, som redning i såser och som tillbehör till bland annat kött, rödbetssoppa (borsjtj) och de goda ryska boveteplättarna som kallas blinier.

Här i Sverige har vi inte haft någon motsvarighet, utan har man velat laga blinier har man varit tvungen att ersätta smetana med gräddfil eller creme fraiche – eller kanske en blandning av de båda. Men nu finns smetana i Arlas sortiment, och det tackar vi för! Denna syrliga, krämiga gräddprodukt är sannerligen användbar, även för den som inte lagar ryskt, och själv har jag provat den till enkla potatiskakor, tillsammans med kaviar. Mycket gott!

Smetana passar till det mesta – här serverad till potatiskakor, tillsammans med kaviar!

De här potatiskakorna är det enklaste man kan laga. Bara att riva potatis och blanda med lite salt och peppar och steka i smör eller olja i medelvarm stekpanna. Jättegott! Men vill du hellre laga blinier – här är ett recept:

25 g jäst (½ paket)
5 dl mjölk
2 dl bovetemjöl
2 dl vetemjöl
2 ägg, delade i gulor och vitor
½ tsk salt
Smör till stekning

Ljumma mjölken till fingervarmt (37 grader). Rör ut jästen i mjölken och rör sedan ner mjöl, salt och äggula. Rör smeten slät. Täck skålen med plastfilm eller bakduk och låt den jäsa i rumstemperatur i ca en timme.

Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten.
Hetta upp en plattlägg med lite smör och klicka i smeten – ungefär 1½ msk smet till en plätt. Vänd plättarna när de jäst upp och stelnat på ovansidan. Servera med rödlök, rom och smetana.

Fler recept med smetana finns på Arlas hemsida!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Om mat och bakning, med matglädje i fokus

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 749 andra följare

%d bloggers like this: