pannkakafeat

Pannkakor till vardags eller fest!

Pannkakor i stora lass...

Pannkakor, det är grejer det! Med sylt och grädde efter soppmiddagen, fyllda med stuvning och hoprullade till crêpes – eller hoplagda till en läcker tårta på barnkalaset. Oavsett hur man serverar sina pannkakor smakar de bra, och de passar att servera både till vardag och till fest. Dessutom är det toppen att ta till pannkakor när kassan är skral. Billigare middag än en pannkaksmiddag får man leta efter!

En vanlig pannkakssmet gör du så här: Rör ihop 2½ – 3 dl vetemjöl med ½ tsk salt och (eventuellt ett kryddmått bakpulver för aningens ”fluffigare” konsistens. Vispa i 6 dl mjölk – gör det lite i sänder och vispa smeten slät emellan.

Knäck 3 ägg och vispa i. Smält så 2-3 msk smör och häll i det mesta av det smälta fettet i smeten – då behöver du bara använda ytterst lite smör medan du gräddar.

Grädda sedan i pannkakslagg eller en mindre stekpanna med låga kanter – eller häll smeten i en smord långpanna (30×40 cm) och grädda i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter eller tills ugnspannkakan fått vacker färg.

Pannkakor med sylt - fest mitt i vardagen!

Servera med sylt eller färska bär och om du vill lyxa till det lite extra är förstås grädde, halvsmält glass eller en klick vaniljkesella jättegott till.

Har du bär i frysen ordnar du snabbt en god och nyttig sylt genom att helt enkelt mixa de frysta osockrade bären och servera dem iskalla till pannkakorna – det blir toppengott!

Eller prova med salta tillbehör, såsom finhackad gul lök, rom, gräddfil. Inte lika billigt men ändå en festmiddag som inte blir alltför dyr!

Tips! Om du ska servera ”söta” pannkakor passar det bra att röra i 1 tsk vaniljsocker i mjölet.

Amerikanska blåbärspannkakor

Amerikanska pannkakor gör du lika enkelt.  Det finns hur många recept som helst men jag brukar göra så här:

Blanda 2½ dl vetemjöl med 2 tsk bakpulver och ½ tsk salt. Blanda 2½ dl filmjölk med 1 medelstort ägg i en annan skål och tillsätt 2 msk olja eller smält smör i äggsmeten. Rör ner äggsmeten i de torra ingredienserna och grädda ganska tjocka pannkakor på omkring 10 cm i diameter.

Amerikanska pannkakor serveras traditionellt med färska blåbär och lönnsirap. Blåbärssylt går lika bra, och har du ingen lönnsirap går det utmärkt att ringla över lite vanlig ljus sirap istället.

Tips! Gör blåbärspannkakor genom att slänga i några färska eller frysta (och då ska de inte vara tinade) blåbär i varje pannkaka när du gräddar den. Ersätt gärna filmjölken med yoghurt. Servera med socker eller sirap och kanske lite stekt bacon till.

3 thoughts on “Pannkakor till vardags eller fest!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Om mat och bakning, med matglädje i fokus

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 836 andra följare

%d bloggare gillar detta: