stuvadeäggfeat

Mormor Elins stuvade ägg

Stuvade ägg passar till det mesta, inte minst till rökt skinka!

En av de godaste äggrätter jag vet är en rätt som funnits i vår familj sedan mormors tid. En verklig paradrätt så snart det vankades kalas, och framför allt just på påskbordet förstås. Stuvade ägg kallas denna delikatess rätt och slätt, och den är oerhört läcker. Den går fint ihop med olika sillrätter och med köttbullar, korv eller bräckt skinka – eller som ensamrätt till en trevlig liten kvällsvickning.

När mormor lagade den som ensamrätt brukade hon toppa äggen med lite knaperstekt bacon, och det ger härligt god smakbrytning.

Det här receptet passar för 6-8 personer på påskbordet, eller för 4 om den serveras som ensamrätt med t ex prinskorv till:

Hårdkoka 6-7 ägg. Låt äggen kallna, skala dem och hacka dem fint eller mosa dem med en gaffel. Häll över i en fin serveringsform.

Gör sedan en god stuvning. Smält ett par msk smör och pudra över 4-5 msk vetemjöl. Späd med en ungefär 5 dl mjölk, helst standardmjölk – häll i lite i sänder och rör om så att stuvningen blir slät och fin. Tillsätt 1 tsk salt och lite vitpeppar och låt småputtra i fem-tio minuter. Dra kastrullen av värmen och smaksätt stuvningen med lite senap – jag brukar ta ett par, tre matskedar. Vilken senap du väljer är en smaksak – jag brukar ta vanlig Slottssenap men har också gjort den på stark senap och skånsk senap ibland. Fransk osötad senap passar dock inte alls i den här rätten! Häll stuvningen över äggen och låt stelna. Rätten är lika god ljummen som kall och kommer garanterat att göra succé på påskbordet!

4 thoughts on “Mormor Elins stuvade ägg”

  1. Hej.
    Roligt att läsa att det är fler som äter denna rätt till påsk. Min mamma gjorde den och hade stekt, rimmat bogfläsk till. Jag har fortsatt traditionen men jag är den enda av mina syskon som gör det. Undrar bara var maträtten kommer ifrån? Något särksilt landskap eller var det fattigmansmat?

    1. Så roligt att även du lagar stuvade ägg! Stekt fläsk till måste vara jättegott! Jag har ingen aning om varifrån den kommer, men faktiskt tror jag att min mormor fick den från sin syster, och hon hade utvandrat till Chicago på 1920-talet. Där hade hon och hennes man restaurang och hotell. Jag funderar på om hon fick receptet därifrån – kanske är det en amerikansk rätt? Eller så tog hon med sig den till USA. Jag har ingen aning, men det tål att funderas på.

      Annars var min mormor värmländska, men jag känner inte till någon annan i vår bekantskapskrets som lagar den så jag tror inte rätten är direkt landskapsbetonad. Om det var fattigmansmat eller ej är jag osäker på – men visst kan det ha varit det, många fattiga bönder och torpare hade ju tillgång till mjölk och ägg så det kan säkert vara så.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Om mat och bakning, med matglädje i fokus

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 821 andra följare

%d bloggers like this: