Matmammans Blogg

Om mat och bakning, med matglädje i fokus

Jättegod whiskykaka

Vad sägs om en ljuvligt god whiskykaka till kaffet? Den här kakan är lättbakad och saftig och får sin karakteristiska whiskysmak inte bara av smaksättning i kakan utan också av en härlig smörkräm.

Till kakan behöver du:

2 ägg

2 dl strösocker

75 g smör

1 dl vatten

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 msk whisky av valfri sort

Till smörkrämen:

100 g rumsvarmt smör

2 dl florsocker

2 msk whisky av valfri sort

Så här gör du:

Smörja och bröa en kakform på 1½ l. Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret och tillsätt vattnet. Koka upp och häll den kokande blandningen i äggsmeten. Häll i whiskyn. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner detta i äggsmeten. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 40 minuter. Låt kakan svalna.

Rör ihop smör och florsocker till en smidig kräm och tillsätt whiskyn. Dela sockerkakan och bred smörkrämen på ena delen. Lägg ihop och förvara kakan i kyl till dess den ska avnjutas.

Tips! Ersätt ½ dl av vetemjölet med kakao och vips får du en läcker chokladkaka med smak av whisky!

En reaktion på “Jättegod whiskykaka

  1. Pingback: Mjuk kaka med smak av whisky – perfekt till påskhelgens kaffestunder! | Matmammans Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 628 andra följare