marsipanägg

Påskens läckra tårta – med eller utan socker!

Påsken går i gult och det gör också den här goda påsktårtan som brukar finnas på mitt kaffebord till påsk. Med färdigköpta bottnar gör du den på nolltid och garneringen kan varieras i det oändliga. Men den går också utmärkt att göra helt sockerfri – här är ett recept på lätta, fina och helt sockerfria tårtbottnar:

4 ägg
2 dl sötningsmedel
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
½ tsk bakpulver

Dela äggen i vitor och gulor och vispa äggvitorna till ett hårt skum. Rör försiktigt ner äggulor och sötningsmedel.

Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan skål. Blanda ner mjölblandningen i äggsmeten och häll i en smord bröad form på ca 2 l. Grädda nederst i ugnen på 175 grader i 30-40 minuter.

Låt kakan kallna och dela sedan i tre delar – eller använd färdigköpta bottnar. Använd någon eller några av följande fyllningar:

Färdig vaniljkräm (marsanpulver som du blandar med mjölk – välj den kokbara varianten om du vill göra tårtan sockerfri!)
Vispad grädde och en god sylt (med eller utan socker)
Färska eller frysta mosade bär
Chokladpudding
Vispad grädde och avrunna burkmandariner
Barnmatspuré, t ex aprikos- eller persikopuré

Underbar påsktårta som du gör på nolltid!

Jag brukar bre vaniljkräm på en botten och chokladpudding på den andra, men vilka fyllningar man väljer är helt och hållet en smaksak, för den här tårtan blir underbar vilken fyllning man än använder!

Bred sedan 2-3 dl vispad grädde över tårtan och gör en liten ”kulle” på mitten – det ger tårtan ett högre och stiligare utseende. Lägg sedan på garnering efter smak; jag brukar garnera med avrunna mandarinklyftor, bananskivor och skivad gul kiwi. Hyvla sedan över choklad (finns goda sockerfria varianter att tillgå om du vill diabetesanpassa tårtan).

Vill du så kan du ge tårtan lite extra påskkänsla med några marsipankycklingar eller färggranna chokladägg. Klart!

One thought on “Påskens läckra tårta – med eller utan socker!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Om mat och bakning, med matglädje i fokus

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 842 andra följare

%d bloggare gillar detta: