lilies

Påskmarill

Under ett gyllene marängtäcke döljer sig mjuka katrinplommon och luftig sockerkaka - mums!

Påskmarillen är självskriven hos oss på påsken, antingen som dessert eller som underbar kaka till kaffet. Min mamma bakade den första gången redan 1948 och sedan dess är den självskriven på festbordet. Och inte nödvändigtvis bara till påsk – man kan alltid baka en ”festmarill” istället! Sockerkaksbotten, mjukkokta katrinplommon och en härlig maräng blir en underbar kaka till kaffet – eller som dessert med vaniljsås eller vispgrädde till.

Sockerkaksbotten:

Vispa 2 ägg med 1 dl strösocker. Blanda ½ dl potatismjöl, ½ dl vetemjöl och 1 tsk bakpulver i en annan skål och rör ner detta i äggsmeten. Häll smeten i en smord och bröad form och ställ in på nedre falsen i 175 grader. Ta ut och låt svalna. Observera att receptet ger en botten, som alltså inte ska delas utan användas som den är.

Fyllning:

I väntan på marängsmeten...

Lägg 200 g urkärnade katrinplommon (1 påse) i en kastrull. Häll på lite vatten, en gnutta socker och kanske lite rivet citronskal. Man kan också med fördel skvätta i lite konjak eller whisky. Låt plommonen sjuda tills de blir mjuka och låt dem sedan rinna av. Fördela plommonen över sockerkaksbottnen.

Marängsmet:

Vispa 3 äggvitor till hårt skum.  Vänd försiktigt ner ½ dl socker och bred eller spritsa marängsmeten över kakan. Grädda i ugnen på 225 grader tills marängen fått vacker färg, ca tio minuter. Servera påskmarillen till kaffet eller som dessert med vaniljsås eller lättvispad grädde.

One thought on “Påskmarill”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Om mat och bakning, med matglädje i fokus

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 836 andra följare

%d bloggare gillar detta: