cuba

Medianoches

Läckra medianoches blir en läcker kvällsvickning!

Medianoches – bara namnet får det att vattnas i munnen… En klassisk kubansk ”nattmacka” (medianoche betyder ju midnatt på spanska) som har sitt ursprung i Havanna men som spritts i kubanska områden över hela världen. Ett lätt sötat bröd med härligt mustig fyllning av fläskkött, ost, skinka och pickles blir en smörgås som smakar förträffligt även mitt på dagen.

Så varför inte passa på att laga kubanskt någon dag? Jag lovar att det blir en positiv överraskning! Lite tid tar det förstås, men det är det väl värt. Och har man bakat en sats medianochebröd går de ju utmärkt att frysa till nästa gång man blir sugen!

Det underbara kubanska brödet bakar du så här:

3 tsk färsk jäst
1 kaffekopp vatten, fingervarmt
3 tsk  socker (strösocker eller råsocker)

3 uppvispade ägg
50 g smält smör
½ kaffekopp vatten, fingervarmt

6 kaffekoppar vetemjöl
½ kaffekopp socker (strösocker eller råsocker)
2 tsk salt

Uppvispat ägg till pensling

Rör ut jästen med ljummet vatten och 3 tsk socker. Låt stå varmt en stund så att det börjar bubbla och pysa lite. Under tiden tar du fram matberedaren och häller i mjöl, socker och salt och kör ett par varv.

Blanda sedan de uppvispade äggen med smält smör och ½ kaffekopp vatten, och häll i jästblandningen. Häll sedan alltsammans i matberedaren och kör tills du får en smidig deg. Ta sedan upp degen på mjölat bakbord och knåda den blank och fin.

Låt degen jäsa i oljad bunke

Olja en stor bunke och lägg degen i den. Vänd den så att den oljade sidan kommer upp och låt jäsa övertäckt i ungefär en timme.

När degen jäst till dubbel storlek välter du ut den på bakbordet igen. Skär såpass stora bitar att de får plats i handen och rulla sedan ut dem till avlånga rullar – ungefär 12 cm långa och 5 cm i diameter. Låt dem jäsa till dubbel storlek på smord plåt och värm under tiden ugnen till 200 grader.

Pensla bröden med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i 20-30 min tills de fått en vacker gyllenbrun färg. Pensla eventuellt på lite smält smör och låt dem sedan kallna under bakduk.

Nygräddat!

Till varje medianoche behöver du:

senap att bre på brödet (ta din favoritsenap, osötad eller sötad)
2-3 rejäla ostskivor (gärna cheddar, emmentaler eller grevé)
2 skivor kokt eller rökt skinka
2 skivor ”pork roast” (jag brukar ta kall kotlettrad eller karré, som stekts i ugnen på sedvanligt sätt med salt, peppar och lite ingefära eller honungspeppar – man kan också tänka sig färskt stekt sidfläsk, bogfläskskivor eller filé)
pickles eller saltgurka

Fördela senap, skinka, kött, pickles och ost på bröden

Dela bröden och bred ett tunt lager senap på både över- och undersidan. Lägg skinka, fläskkött, pickles, ost och skinka igen på underskorpan och täck med överskorpan. Lägg ihop brödhalvorna och grilla dem sedan en liten stund i våffeljärn eller smörgåsgrill. Passar utmärkt till en kall öl, mineralvatten eller varför inte en kopp te. Det är också gott att skära de färdiggrillade mackorna i mindre bitar och servera som snacks till en drink.

Bröden går också bra att servera som sidorätt till en buffé eller en soppmiddag.

One thought on “Medianoches”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Om mat och bakning, med matglädje i fokus

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 821 andra följare

%d bloggers like this: