Grillspett med tillbehör till studentmottagningen och sommarens fester

Grillspett är verkligen tacksamt att laga, särskilt när man har många gäster. De tar förstås lite tid att göra, men det är ju enbart ett roligt jobb – det tycker i alla fall jag!

Lite pyssligt är det att göra grillspett - men jätteroligt!

Dessutom kan man med enkla och billiga råvaror skapa dofter och smaker som alla gillar – med kött, korv eller enbart grönsaker. Mums!

Här är några förslag:

Champinjoner, paprikabitar, lökklyftor, körsbärstomater

Grillkorv, paprika, squashbitar, champinjoner

Bitar av fläskkarré, lökklyftor, champinjoner, ananas

Bitar av kycklingfilé, squash, körsbärstomater

Stark korv (t ex chorizo), champinjoner, paprika och bitar av kött (t ex fläskkarré)

Fläskfilé, ananas, banan

Det är faktiskt bara fantasin som sätter gränserna. Men det finns några saker man ska tänka på. Om man blandar kött och grönsaker på ett spett är det bra koka köttet lite innan så att grilltiden blir densamma för allt gott som finns på spettet. Ingen blir ju glad av brända champinjoner och halvrått kött!

Jag brukar koka hela karrébitar med lite lagerblad, salt och peppar i någon timme och sen låta svalna i spadet över natten. Därefter skär jag köttet i lagom stora bitar dagen därpå, när det är dags för grillfest.

Ett annat alternativ är att grilla grönsaksspett och spett med enbart kött för sig, så kan gästerna blanda som de vill. Eller varför inte skära grönsaker i lagom stora bitar och låta gästerna trä på spetten med önskade grönisar?

Man kan med fördel pensla spetten med en grillsås av något slag. Vill man göra det riktigt enkelt för sig kan man köpa glaze eller grillsås i butik, men det är hur enkelt som helst att blanda sin egen grillsås. Blanda en del senap och 2 delar ketchup, och rör ner en matsked olja, lite soja och ett par generösa matskedar honung. Salt och peppar och vips är den klar! Har du whisky eller bourbon hemma så tillsätt en liten skvätt – det förhöjer smaken ytterligare!

Härliga grillspett klara att avnjutas!

Till servering är det gott med en fräsch potatissallad och lite goda röror. Potatissallad är visserligen billigt att köpa men hemlagad potatissallad är allra godast och dessutom lätt att göra. Till 4 – 6 personer kokar du 1 kg fast potatis med skalen på. Låt kallna. Skala och skär i små bitar och lägg i en stor skål. Rör ner 1 finhackad rödlök eller ½ purjolök och 1-2 dl finhackad ättiksgurka. 1 dl hackade rädisor är också jättegott att ha i salladen!

Blanda en god dressing med 2 dl gräddfil och 1 dl majonnäs, och gärna också 1-2 tsk fransk senap. Salta och peppra efter smak och tillsätt också en liten nypa socker. Blanda försiktigt dressingen med potatisen och det andra och låt potatissalladen stå i kyl i någon timme innan servering. En jättegod och krämig potatissallad!

Färskt bröd är förstås också gott till och har du tid kan du ju baka det innan och frysa in. Recept på underbart goda baguetter finns här!

Annat som är gott till är en sallad på färska tomater och isberg, några goda röror såsom salsa, hummus osv. Även dessa är lätta att laga själv. Den här lättlagade salsan är härligt frisk och fräsch:

3 finhackade paprikor (gärna av olika färg)

3 tomater, finhackade

1 liten burk krossad ananas

1 finhackad röd lök

2 vitlöksklyftor

saften av en citron eller lime

salt och peppar

Blanda paprika, lök och tomat i en skål, och pressa ner vitlöken. Tillsätt den avrunna ananasen och pressa sist i saften av en citron eller lime. Smaka av med salt och peppar. Låt stå kallt och servera till grillspetten och potatissalladen.

Hummus är lika lättlagat. Du behöver:

1 burk avrunna och sköljda kikärter

2 pressade vitlöksklyftor

½ finhackad chilifrukt

½ tsk spiskummin

3 msk olja (gärna oliv)

salt och peppar och 2 msk pressad citron

Mosa kikärterna – eller mixa dem om du har tillgång till mixer eller matberedare – så slätt som möjligt ska det vara. Blanda i vitlök och kryddor, olja samt citronsaft. Smaka av med peppar och salt. Pudra över lite cayennepeppar före serveringen. Klart!

Med kall öl, något gott vin och ett par bra alkoholfria alternativ blir kvällen hellyckad. Och någon efterrätt behövs inte. Ställ fram ett fat med frukt bara, så blir alla nöjda och glada. Mer än så här behövs inte till sommarens grillfester. Men om du bjuder på studentmottagning krävs förstås kaffe och tårta. Recept på flera fina tårtor som passar för studenten hittar du här!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s