satayspett

Kycklingspett med sataysås

Små kycklingspett  är supergott till sommarens fester och serveras med fördel tillsammans med en god jordnötssås, s k sataysås. De är jättegoda ljumma eller kalla och passar därför utmärkt på en buffé. Beräkna en kycklingfilé per person om du har spetten på en buffé – annars 2 per person.

Lägg först små träspett i blöt. Sätt ugnen på 200-225 grader. Dela varje kycklingfilé i avlånga bitar och krydda dem med salt, peppar och paprikapulver eller chili. Bryn dem runt om i lite olja och låt dem svalna. Gör sen en god glaze med olja, soja, och pressad vitlök (jag har inga mängder här utan brukar göra lite som jag tycker). Trä upp kycklingbitarna på spetten, pensla med glaze och laga i ugnen i omkring 30 minuter.

Sataysås:

2 finhackade schalottenlökar (ev också en pressad vitlöksklyfta)

1 msk färsk ingefära, riven

1 tsk sambal oelek eller sambal badjak

1 msk smakneutral olja

100 g jordnötssmör, crunchy (dvs med bitar av jordnötter)

1 burk kokosmjölk

2 tsk socker, honung eller farin

1 msk pressad citron eller lime

salt och peppar

Fräs lök, ingefära och sambal i oljan några minuter tills löken blivit genomskinlig. Tillsätt jordnötssmör, kokosmjölk och socker, honung eller farin. Låt såsen få ett uppkok och smaka av med citrussaft, salt och peppar.

Servera spetten med sataysåsen, och gärna också rejäla skivor av färsk gurka. Smaklig måltid!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Om mat och bakning, med matglädje i fokus

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 836 andra följare

%d bloggare gillar detta: