Matmammans Blogg

Om mat och bakning, med matglädje i fokus

”Levande” frukttårta på veganskt vis

Det här är en ljuvligt god ”tårtpaj” som kan ätas av alla utom nötallergiker. Väldigt lättbakad eftersom den inte ska gräddas, men tänk på att nötterna ska läggas i blöt kvällen innan du bakar den!

Blanda 200 g hasselnötter eller valnötter (blötlagda sen kvällen innan) med 250 dadlar och 50 g carobpulver i en matberedare. Mixa till en deg – den behöver inte vara helt slät, utan är god även om den är lite knäckig. Kavla ut degen och lägg den i en pajform – eller tryck ut den direkt i pajformen, det är nästan enklare. Låt den stå kallt medan du gör i ordning fyllningen.

Skiva/tärna generöst med valfri frukt, t ex banan, kiwi, jordgubbar, blåbär, hallon, mango och lägg i pajskalet.

Gör en nöt- eller mandelgrädde. Det är enklare än det låter. Ta bara 150 mandel eller nötter av valfri sort och mixa helt slätt så det blir som mjöl. Tillsätt sedan kallt vatten i en tunn stråle medan du rör om i nötmjölet, tills det hela får en gräddig och fin konsistens. Ta det riktigt försiktigt med vattnet så du inte häller på för mycket i taget! (Om olyckan skulle vara framme kan man givetvis rädda grädden genom att mixa ner mer mandel/nötter!)

Häll grädden över frukten och garnera sedan frukt och bär efter smak. Till studentmottagningen passar det förstås fint att sticka ner några små pappersflaggor i härligheten!

Vill du ha recept på en vegantårta utan nötter – kolla här!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 688 andra följare