Hem » Billigt » Syltade gröna tomater som på mormors tid!

Syltade gröna tomater som på mormors tid!

BalkongtomaterAtt sylta tomater är ett härligt gammaldags bestyr som sprider väldoft och mysstämning i köket så här års.  Själv har jag turen att ha en bra skörd tomater på balkongen i år, men om man inte har egna tomater går det bra att handla på torget eller i välsorterad butik. Gröna ska de vara, och ganska så fasta, och lagen doftar härligt av kanel och kryddnejlika.

Det här behöver du för en rejäl sats syltade tomater:

1 kg små gröna fasta tomater

vatten och salt

Till lagen:

2 dl ättiksprit + 3 dl vatten

4 dl strösocker

10 hela kryddnejlikor

1 kanelstång

Sjud tomaterna på låg värme i lättsaltat vatten i ungefär 10 minuter. Ta upp och lägg i burkar.

Härliga syltade tomater!Koka upp lagen och häll den kokande över tomaterna. Sätt på locket och låt stå över natten. Dagen efter häller du försiktigt av lagen och kokar upp den på nytt. Skumma och låt kallna och häll den sedan över tomaterna igen. Inläggningen är klar att ätas med det samma men håller hela vintern om du förvarar den svalt.

För andra recept på gröna tomater – kolla här!

About these ads

26 kommentarer

  1. matpolisen skriver:

    Tack för det förslaget.

  2. Mådde skriver:

    ÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ
    dessa små gröna historier gjorde ALLTID min mormor oxå
    nu skall jag banne mig göra de oxå
    TACK för påminnelsen och receptet

  3. Mådde skriver:

    jag tippsade om din blog på min facebook..hoppas de inte gjorde nått

  4. Detta är en riktig delikatess, Ankis föräldrar gjorde ofta denna inläggningen förr. Ska minsann ta o kolla torgets utbud o se om de erbjuder små gröna tomater,

    • matmamman skriver:

      Ja, det är en underbar inläggning som passar att ”damma av” tycker jag! Väl så god som många sorters chutney och passar ju till allt från svensk husmanskost till indisk curry!

  5. […] Servera med någon god inläggning till – till exempel syltade tomater. […]

  6. Lisa M skriver:

    Det var längesen jag gjorde de här tomaterna, men det ska jag genast göra nu när jag har fina gröna tomater i trädgården. Står sig väl bland mer ”moderna” tillbehör som chutney å liknande.

  7. johan axelsson skriver:

    Hej tänkte prova detta receptet :) har precis plockat av hälften av mina plantor fick ihopp 5 kilo med gröna tomater. allt mellan ganska små till ganska stora. men jag undrar lite hur gör jag med kanel stången om jag har flera mindre burkar?

    • Matmamman skriver:

      Ja kanelstången är ju viktigast i lagen och ger smak till den, och jag tycker tomater som legat i burkar utan kanelstång smakar likadant som de andra faktiskt. Men vill du kan du säkert stoppa i några extra, en för varje burk – ta då så små stänger du kan hitta, eller dela på större och lägg i mindre bitar. Det ser ju också snyggt ut med kanelstång i varje burk!

  8. Lise-Lotte skriver:

    Jag gjorde inläggningen i veckan.
    Mycket god! Tack!

    • Matmamman skriver:

      Åh vad roligt att du tyckte om den! Tack för kommentaren, det är så kul att få veta om nåt av ens recept kommer till nytta!

      • Johan skriver:

        Jag tackar Oxå :) Visste inte riktigt vad jag skulle göra av 10 kilo gröna tomater innan jag hitta receptet här. Nu har jag halva kylen full med syltade gräna tomater :D

      • Matmamman skriver:

        Härligt! Jag önskar jag hade ett lika välfyllt förråd av syltade tomater men i år försvann tomatskörden för mig… :)

  9. Pelle skriver:

    Om man kokar tomaterna i 10 minuter skållas skalet av och de blir puré-mjuka. Inte bra.

    • Matmamman skriver:

      Hejsan! Jag inser att jag var lite otydlig i receptet. Om man kokar dem på stark värme kan jag föreställa mig att de blir just skållade, och det blir ju helt tokigt! Tomaterna ska kokas på låg värme, de ska alltså endast sjuda. Då ger 10 minuter ett perfekt resultat, men vill du kan du ju minska tiden till 7-8 minuter. Jag har ändrat i receptet nu, tack för att du påpekade det, och jag hoppas du har gröna tomater kvar så du kan testa igen…

  10. Nilla Myrgren skriver:

    Vad glad jag blev nu när jag hittade detta recept på syltade tomater. Nu kan jag göra det precis som det ska vara. Tack och kram till dig

    • Matmamman skriver:

      Det var roligt att höra! Kram på dig också!

      • Ewa Olsson skriver:

        sitter o funderar på om an inte kan fylla dom efter att de är klara..ev med fetaost eller nåt annat..Vad tror du om det? Alltså innan man lägger dom på burk

      • Matmamman skriver:

        Det kan man givetvis göra, jag har aldrig tänkt på det men det är en utmärkt idé faktiskt. Fetaost eller getost låter väldigt gott – det blir fin sälta till de rätt söta och kryddiga tomaterna. Svensk husmansinläggning möter Medelhavet – en härlig kombo! Om du gör det kan du väl slänga iväg en kommentar och säga hur det blev!

  11. […] serveras med samma goda tillbehör. Kokt potatis, gräddsås, gelé, ärter, ångade grönsaker, syltade tomater… Smaklig […]

  12. […] som lockar flest läsare. Mormors köttsoppa tillhör de mest lästa inläggen varje vecka, liksom syltade tomater och äppelkräm. Det säger en del om hur vi ser på detta med mat och traditioner, tycker jag. […]

  13. Äntligen ett recept som låter lätt och gott – jag ska prova idag, men lägger en bit ingerfära i lagen också.

    Men, är de ”ätfärdiga” med en gång, eller ska de stå till sig lite tycker du?

    • Matmamman skriver:

      Särskilt länge behöver de inte stå, men du kan väl låta dem stå till sig ett par dagar, det räcker.

  14. […] Smaka av köttgrytan med salt och peppar och soja och rör om. Rör ner svamp och lökröran och garnera grytan med finhackad persilja. Servera med kokt eller pressad potatis, potatismos eller ris och goda tillbehör såsom syltlök, gelé eller syltade tomater. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

september 2010
m ti o to f l s
« Aug   Okt »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kategorier

recept och mat sök

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 924 andra följare

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 924 andra följare

%d bloggare gillar detta: