Matmammans Blogg

Om mat och bakning, med matglädje i fokus

Save Food – koka en soppa på kräftskalen som blev över!

Lämna en kommentar

Glöm inte att spara kräftskalen som blir över efter festen!

Du sparar väl kräftskalen efter kräftskivan? Bättre underlag för en härligt mustig skaldjursfond är svårt att hitta.

Om du kokar ihop kräftskal efter ett kilo kräftor med 1 liter vatten och kanske ett lagerblad, lite lök och några pepparkorn så har du en svårslagen grund för en underbar skaldjurs- eller fisksoppa. Självklart kan du laga en härlig fisksoppa även på buljongtärning!

Här är ett väl beprövat recept som ger en underbart läcker skaldjurssoppa. Eller prova den här fisksoppan som jag lagade häromdagen, efter senaste kräftskivan:

Skala och finhacka 1 purjo, 3 morötter, 4 selleristjälkar och 2 palsternackor. Fräs i lite olja. Red med ett par matskedar vetemjöl och späd på med kräftfonden. Låt soppan puttra tills grönsakerna är mjuka. Tillsätt sedan 500 g fisk i bitar (eller tärningar om du väljer fryst fisk). Du kan välja en sort eller flera – senast lagade jag soppan på lax och kolja och det var jättegott!

När fisken är genomkokt kan du tillsätta en burk kräftstjärtar eller en påse skalade räkor samt ett litet paket djupfrysta ärter. Krydda med salt, peppar och en gnutta cayenne och smaka av med 1-2 dl grädde och en näve finklippt dill. Servera med ett gott bröd och kanske en klick aioli eller annan smaksatt majonnäs.Mitt eget recept på aioli är superenkelt:

Blanda 2 äggulor med 2 krossade vitlöksklyftor. Häll upp 1 dl olja i ett mått. Ta sedan fram elvispen och sätt på högsta fart, och vispa äggen medan du droppvis häller i oljan (ju snabbare den rörs desto mindre risk att aiolin skär sig!). Sedan smakar du av med en gnutta vinäger, lite salt och peppar. Klart!

About these ads

Författare: Matmamman

Skribent och krönikör med intresse för matlagning. Tycker att svensk husmanskost är bland det finaste och mest variationsrika som finns, men lagar lika gärna indisk linssoppa som svenska köttbullar. Här bjuder jag på mina bästa recept, inspirerande tips och mycket annat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 628 andra följare