Hem » Uncategorized » Äppelkaka som smakar mer…

Äppelkaka som smakar mer…

Gilla Matmamman på Facebook

Prylar och presenter - CoolStuff
Matbloggstoppen

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 1 018 andra följare

Blog Stats

  • 809,388 hits
Jag har placerat min blogg i Karlskogabloggkartan.se!
bloglovin BloggRegistret.se

Häromdagen fick jag hem en hel kasse härliga svenska äpplen från äppelmarknaden på Julita Gård. Nu doftar hela köket av den underbara doften och det är inte utan att jag blir lite nostalgisk när jag minns äppelträdgården hemma hos morfar på landet utanför Kristinehamn. Det känns lite som om barndomens höstar alltid doftade äpple…

Härliga svenska äpplen…

Svenska äpplen är inte bara goda att äta som de är (krispiga och syrliga och helt underbara…) men också att använda i bakverk av olika slag. Den här äppelkakan bakar du på nolltid och den blir både saftig och god och får härlig smak av äpple!

Matmammans äppelkaka

2 ägg

2 dl strösocker

75 g smör

1 dl naturell yoghurt

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

2-3 svenska äpplen, skalade och urkärnade och skurna i små klyftor

Smör och kokosflingor till en form på 1½ l

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med kokosflingor. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i tunna klyftor.

Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret, och tillsätt yoghurten i kastrullen. Koka upp smörblandningen och häll den het i äggsmeten.

Blanda vetemjölet med bakpulver och vaniljsocker. Rör ner detta i smeten och blanda försiktigt. Häll smeten i formen och stick ner äppelklyftor i ett vackert mönster.

Grädda längst ner i ugnen i ca 35-40 minuter. Låt kakan svalna en liten stund innan du stjälper upp den. Underbar ljummen till ett glas kall mjölk eller nybryggt kaffe – men går också utmärkt att frysa!

 


3 kommentarer

  1. Matmor Niina skriver:

    Mums, äpplen som är så gott och man kan göra så mycket av dom! Gillar de krispiga höstäpplena, de där stora! Tyvärr så frös vårt höstäppelträd på baksidan pga fastighetsägarens för tidiga beskärning. Men hittar fina äpplen i affären, som tur är. Mums, mums!

    • Matmamman skriver:

      Det var synd att ert träd frös men som du säger så finns det gott om goda svenska höstäpplen i butikerna. Det är verkligen gott!

  2. […] bordet känner jag mig riktigt rik… Goda att äta som de är, men också till kräm, paj och kakor. Eller varför inte stekta med kanel och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

september 2012
m ti o to f l s
« Aug   Okt »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kategorier

recept och mat sök

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 1 018 andra följare

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 1 018 andra följare

%d bloggare gillar detta: