Hem » Blandat » Kolbullar och kulturhistoria i Granbergsdals hytta

Kolbullar och kulturhistoria i Granbergsdals hytta

Gilla Matmamman på Facebook

Prylar och presenter - CoolStuff
Matbloggstoppen

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 1 008 andra följare

Blog Stats

  • 803,250 hits
Jag har placerat min blogg i Karlskogabloggkartan.se!
bloglovin BloggRegistret.se

Granbergsdals hytta

Idag har jag varit i Granbergsdals hytta och avnjutit kolbullar med stekt fläsk och lingon, samt – förstås – insupit den underbara atmosfären i denna Bergslagens pärla. Det har nämligen varit kolarvecka i hyttan, och då är kolbullarna ett självklart inslag! Och populärt är det minsann, vi stod i kö i närmare en timme för att få våra kolbullar – men det är inte ovanligt att det kan ta uppemot tre timmar att få sin mat, så många besökare brukar det komma! Men det är det värt, för kolbullar med knaperstekt fläsk är bland det godaste man kan tänka sig…

Kolbullar med fläsk och lingon – fattigmansmat från förr…

Men hur gott det än smakar med kolbullar gräddade över öppen eld så handlar det nog minst lika mycket om historien bakom kolbullarna – jag tror att vi moderna svenskar har ett inneboende behov av att knyta an till vårt ursprung och vår kulturhistoria och att äta kolbullar som de en gång i tiden tillagades av de fattiga, hårt arbetande kolarna ger oss verkligen perspektiv på både maten, vår historia och på hela livet… Det är en av anledningarna till att jag högaktar byalaget i Granbergsdal som lägger så mycket tid och kraft på att bevara en så viktig del av Bergslagens kultur och historia!

Kolbullar smakar bäst när de tillagas just över öppen eld. Men visst går det att laga kolbullar även hemma i köket, även om de inte riktigt får samma smak. Använd en gjutjärnspanna med raka kanter, det blir bäst.

Vispa ihop 6 dl kallt vatten med 8 dl vetemjöl och 1 tsk salt till en smet. Smält en rejäl klick fett i pannan och häll i smet i ett ganska tjockt lager. Stek på medelstark värme och vänd kolbullen när den blivit brun och frasig i kanterna. Servera med knaperstekt fläsk och lingonsylt.

Du kan också steka kolbullarna med fläsket. Tärna då en fläskskiva till varje kolbulle och låt den steka med fettet. Häll sedan på smet och stek som vanligt.


4 kommentarer

  1. milla skriver:

    Vilken mysig dag :)

  2. Maria skriver:

    Spännande! Det tål att testa. Alltid roligt att pröva nytt.

  3. […] Läs här om förra årets Kolarvecka! […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

september 2012
m ti o to f l s
« Aug   Okt »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kategorier

recept och mat sök

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 1 008 andra följare

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 1 008 andra följare

%d bloggare gillar detta: