Matmammans Blogg

Om mat och bakning, med matglädje i fokus

Bruna bröd

tänd ett ljus i advent...

Adventstid är tid för stök i köket. Tänd ett ljus, koka en kopp kaffe och baka de klassiska kakorna – det är en underbart rogivande syssla! Jag älskar när köket fylls av julens alla dofter; kanel, kardemumma, nejlikor, saffran…

I dessa supergoda småkakor samsas kanelen med mald mandel och ger en härlig smak. Receptet kommer från en gammal kokbok som min mamma använde när hon gick i hushållsskola under det sena 1940-talet. Har du matberedare – använd den så blir det ännu enklare att baka dessa underbara kakor.

Det här behöver du:

200 g smör

200 g strösocker (ca 2½ dl)

1 ägg

1 msk kanel

15 skållade och malda sötmandlar

2 tsk bakpulver

350 g vetemjöl (ca 5-6 dl – prova dig fram!)

Uppvispat ägg och hackad sötmandel till pensling

Gör så här:

Låt smöret blir rumsvarmt och rör ihop det med socker, mjöl och bakpulver. Tillsätt kanelen och den malda mandeln samt ägget. Rulla ut degen i längder – de ska vara ca 2 cm tjocka. Lägg dem inte för tätt för de flyter ut lite under gräddningen.

Pensla med ägg, strö över hackad mandel och grädda mitt i ugnen i 200-225 grader tills de får fin färg (ca 10-15 minuter). Låt dem vila på plåt ett par minuter innan du skär dem i längder på snedden. Förvara i kakburk med tättslutande lock, eller frys in dem.

En reaktion på “Bruna bröd

  1. Pingback: Bruna bröd och nystruket förkläde… | Matmammans Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 623 andra följare