Hem » Adventsbaket » Ljuvlig saffranskaka

Ljuvlig saffranskaka

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 938 andra följare

En lättbakad och mycket god saffranskaka passar fint i adventstider!

En doftande saffranskaka är finfint att duka upp under adventstidens många kaffestunder! Det här är en underbar kaka som blir härligt porös och som dessutom är väldigt lättbakad – den är med andra ord en perfekt räddningsplanka för den som inte har tid att baka lussekatter!

Receptet är nytt för i år för mig, och hämtat ur Icakurirens stora julbilaga, som finns recenserad här. I originalreceptet ska det vara två kuvert med saffran men jag tycker det räcker med ett till den här kakan.

Sätt ugnen på 175 grader. Smält 75 g smör i en kastrull. Tillsätt 1 dl grädde eller mjölk samt ett kuvert saffran (½ gram) och låt blandningen koka upp. Dra kastrullen av spisen och låt svalna. Smörj och bröa under tiden en sockerkaksform på ca 1½ l. Vispa sedan 3 ägg med 2½ dl strösocker. Äggsmeten ska bli riktigt ljus och porös så vispa ett bra tag – 7,8 minuter om du vispar för hand och kanske 3 minuter med elvisp. Häll i det smälta smöret i äggblandningen. Rör ihop 3 dl vetemjöl med 1½ tsk bakpulver och häll smeten i formen. Grädda på nedersta falsen i ca 40 minuter.

Det är serverat!


2 kommentarer

  1. […] – amerikanska ingefärskakorKolakakor som lätt kan bli bondkakorLjuvlig saffranskakaLussekatterMjuk pepparkaka för mångaPanettone – en […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 938 andra följare

%d bloggare gillar detta: