Hem » Adventsbaket » Ökensand

Ökensand

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 1 018 andra följare

De här kakorna är verkligen fantastiskt goda. Min mamma bakade dem alltid till festliga tillfällen – och allra helst kring advent – och de smälter i munnen. Eftersom man bryner smöret blir smörsmaken extra god och dessutom får kakorna den där ljusbruna färgen som man kan associera just till ökensand. Det blir succé till adventskaffet – och till vilken fikastund som helst!

Bryn 200 g smör i en kastrull. Det ska få färg men får inte brännas vid, så det gäller att ha ordentlig uppsikt och röra om hela tiden! När smöret slutat skumma ska det kallna och bli lite stelt.

Rör smöret vitt och poröst med 250 g socker. I en annan bunke rör du ihop 5 dl vetemjöl med 1 krm hjorthornssalt och 1-2 tsk vaniljsocker. Rör ner smörblandningen och blanda till en smidig deg.

Forma sedan ovala kakor i en matsked. Skåra dem på mitten med en bordskniv, och lägg sedan kakorna på smord plåt (eller plåt med bakplåtspapper).

Grädda i svag ugnsvärme – 150 grader – i 20-30 minuter eller tills kakorna fått fin färg. Avnjut till starkt kaffe eller te – och tänd ett ljus för extra mysig stämning…

Starkt kaffe passar perfekt till ökensand!

En läcker variant på traditionell ökensand hittar du hos Fröken Lavendel.


4 kommentarer

  1. […] Blogg Om mat och bakning, med matglädje i fokus Gå till innehåll HemAdventsbaketÖkensandBruna brödEngelsk fruktkakaGammaldags mjuk pepparkakaGingersnaps – […]

  2. […] Blogg Om mat och bakning, med matglädje i fokus Gå till innehåll HemAdventsbaketÖkensandBruna brödEngelsk fruktkakaGammaldags mjuk pepparkakaGingersnaps – […]

  3. […] Blogg Om mat och bakning, med matglädje i fokus Gå till innehåll HemAdventsbaketÖkensandBruna brödEngelsk fruktkakaGammaldags mjuk pepparkakaGingersnaps – […]

  4. […] Blogg Om mat och bakning, med matglädje i fokus Gå till innehåll HemAdventsbaketÖkensandBruna brödEngelsk fruktkakaGammaldags mjuk pepparkakaGingersnaps – […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Gilla Matmamman på Facebook

Prylar och presenter - CoolStuff
Matbloggstoppen

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 1 018 andra följare

Blog Stats

  • 811,268 hits
Jag har placerat min blogg i Karlskogabloggkartan.se!
bloglovin BloggRegistret.se
Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 1 018 andra följare

%d bloggare gillar detta: