tävling

Tävla om ett kaffekit från Gevalia!

OBS! Tävlingen avslutad!

Nu kan du vinna ett jättefint kaffekit från Gevalia. Paketet innehåller Gevalias nya mörkrostade Abyssinian Dawn och Indonesian Lava, två vackra kaffemuggar, choklad, pinjenötter och en hel del annat smått och gott. Allt du behöver göra är att svara på två frågor och berätta om ditt bästa kaffetips. Svaren på frågorna finner du på Gevalias hemsida.

1. Vad betyder Gevalia?

2. När etablerades varunamnet Gevalia?

Vilket är ditt bästa kaffetips?

Svara i kommentarsfältet nedan så kanske det blir just du som vinner det fina kaffekitet från Gevalia! Tävlingen pågår till den 23 oktober.

Lycka till!

Två vackra muggar ingår i kaffekitet!

Ett av mina bästa kaffetips är att servera kaffe som avslutning på en kryddig middag i nordafrikansk sti – och då gärna just Abyssinian Dawn. Den lite fruktiga aromen gör sig så otroligt bra som avslutning på en couscousgryta kryddad med den afrikanska kryddan berberi – prova själv! Koka en enkel gryta på rotsaker (t ex sötpotatis, morötter, palsternacka), lök och grönsaksbuljong. Krydda grytan med 1-2 msk berberekrydda och servera med couscous.

Berberekrydda är en härligt mustig etiopisk krydda som du hittar i välsorterade kryddbutiker eller i butiker som specialiserat sig på ”invandrad” mat. Du kan också göra den själv. Kryddan kräver en hel massa ingredienser men i gengäld blir den otroligt god!

Till en sats berberekrydda behöver du:

1 msk ingefära
1/2 msk koriander
1/2 msk kardemumma
1/2 msk muskotnöt
1 tsk kryddnejlika
1 tsk kanel
1 tsk kryddpeppar
2 msk salt
1 dl chilipeppar

Rosta först ingefära, koriander, kardemumma, muskotnöt, nejlika, kanel och kryddpeppar på låg värme i torr stekpanna utan fett i fyra-fem minuter under omrörning. Tillsätt sedan salt, cayennepeppar, paprika och svartpeppar och fortsätt rosta under omrörning i ytterligare tio minuter. Låt kallna och använd till härliga grytor eller varför inte till lammkotletter?

Lycka till i tävlingen!

12 thoughts on “Tävla om ett kaffekit från Gevalia!”

 1. Gevalia betyder Gävle på latin och 1920 etablerades gevalia som varunam.
  Kaffetips för den som gillar att dricka iskaffe på sommaren: Brygg en kanna kaffe, låt kaffet svalna till rumstemperatur och häll det sedan i istärningslådor. Frys in. När kaffekuberna smälter blir iskaffet inte svagt som det gärna vill bli när man använder vanliga istärningar.

 2. 1. Gevalia är det latinska namnet för Gävle. 2. Varunamnet Gevalia registrerades hos Pant och registreringsverket 1914 men gick igenom på allvar på förpackingar och dyligt 1920.
  Mitt bästa kaffetips när det gäller vanligt bryggkaffe är att inte använda någon tjusig kaffebryggare, det bästa resultatet blir det om man kokar upp vattnet (så varmt blir det inte i bryggaren) och så brygger genom en vanlig tratt ner i termos, inget annat brygg slår det, sen är ju espresso en helt annat slags kaffe så där finns helt andra tips :)

 3. 1 Gevalia är latin för Gävle 2. 1920 lanserades Gevalia
  Mitt bästa kaffetips är kokkaffe i en skogskaffepanna kokt över öppen eld. Till kaffet blir det foliebakad banan med choklad i som du tillagar på glödbädden

 4. 1. Gävle heter Gevalia på latin.
  2. 1920 etablerades Gevalia som varumärke

  För mig som är en riktigt kaffe-fantast,
  ska det inte vara några billiga kokare i plast,
  nej, blott de bästa maskiner förmår,
  få ut det allra bästa i en Gevalia-kaffetår,
  så att investera i en bra bryggare ser jag som god dygd,
  för att i mesta mån kunna njuta av en så god och härlig brygd!

 5. 1, Gevalia betyder Gävle på latin
  2, 1920 etablerades Gevalia som varunam

  Min bästa kaffetips MÅSTE testas! Tillsätt en knapp tesked kanel i kaffepulvret innan kaffebryggaren startas. Så underbart gott! Nu under hösten har detta blivit ett måste för mig för att göra Gevaliakoppen extra god :-)

 6. 1. Gevalia betyder Gävle på latin
  2. 1920

  Mitt bästa kaffetips är helt enkelt att göra kokkaffe. Mycket godare och mycket bättre än vanligt bryggkaffe.

 7. 1. Gävle betyder det på latin :)
  2. 1920 :)

  Mitt bästa kaffetips är att dricka kaffet ute i naturen – att ha med sig en termos med varmt kaffe när man är ute i skogen och plockar svamp eller när man bara är på utflykt. Personligen tycker jag att det skapar mer myskänsla runt själva kaffet och när det är lite kallt och ”krispigt” i luften, som det är nu på hösten, så är det bara föööör mysigt att dricka kaffe ute!

  Hoppas på jättetur!

 8. 1. Gevalia betyder Gävle på latin.
  2. Varumärket etablerades år 1920.
  3. Mitt bästa kaffetips har jag lärt mig på den vegetariska restaurangen Legumes på söder. Där har de ett slags kryddté som smakar som klassiskt yogite. Om man blandar detta tillsammans med kaffe och med en skvätt mjölk får man ett oslagbart resultat!

 9. 1. Gevalia betyder Gävle på latin
  2. Gevalia registrerades/startade 1920
  3. Mitt kaffe kokar jag i perkulator som jag tycker ger ett godare kaffe, jag maler gärna hela kaffebönor själv, något som också ökar känslan av nylagat kaffe.

  Nu hoppas jag på tur!

 10. 1 Gävle
  2 1920
  Strö lite krossad kardemumma ovanpå kaffet i perkolatorn, så blir det en härlig touch på kaffet, serveras gärna med en liten klick vispad grädde i koppen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Om mat och bakning, med matglädje i fokus

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 1 065 andra följare

%d bloggare gillar detta: