Matmammans Blogg

Om mat och bakning, med matglädje i fokus

Julens goda Jansson

Janssons frestelse är bland det godaste som finns. Den krämiga potatisen, ansjovisens sälta, doften och smaken av klassiskt svenskt smörgåsbord – det är svårslaget det! Det här behöver du för en rejäl laddning:

10-12 vinterpotatisar

1 gul lök

1 burk ansjovis med spad (ca 225 g)

3 dl grädde eller gräddmjölk

ströbröd och några smörklickar

Gör så här:

Skala potatisen och strimla den fint. Det måste göras för hand – i matberedare blir potatisen för mosig. Lägg hälften av potatisen i en smord ugnssäker form. Skala och skiva löken mycket tunt. Lägg lök och ansjovis på den understa potatislagret och toppa sen med resten av potatisen. Häll på ansjovisspad och nästan all grädde – extra salt behövs inte. Strö över ströbröd och lägg på några klickar smör och grädda i 200 graders varm ugn tills frestelsen är mjuk – det tar omkring 45-60 minuter. Ta ut frestelsen efter halva tiden och häll på lite mer grädde. Servera varm eller ljummen som ensamrätt med ägghalvor eller som en del av det goda julbordet.

En reaktion på “Julens goda Jansson

  1. Pingback: Tips för en god och billigare jul! | Matmammans Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 625 andra följare