Hem » Den goda julen » Julens goda mat » Julkalkon på skotskt vis

Julkalkon på skotskt vis

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 924 andra följare

Kalkon är kanske inte den traditionella julmaten här i Sverige, men vi är nog fler och fler som gärna förgyller julhelgen med en läckert tillagad kalkon.

I Skottland kallas julkalkonen för Roastit Bubble-Jock. Den tar sin tid att laga men är väl värd besväret och blir en underbar middag för ungefär 6 personer.

1 kalkon på ca 3-4 kilo

1-2 dl mjölk

3 dl ströbröd

1 finhackad selleristjälk

1 finhackad gul lök

1 knapp dl finhackade vattenkastanjer

300 g hackad kycklinglever

2 msk finhackad persilja

(1 nypa muskot)

250 bland- eller fläskfärs

1-2 tsk worcestershiresås

5 dl varmt vatten

60 g smält smör

2 msk vinbärsgelé

Värm ugnen till 175 grader. Blanda mjölk, ströbröd, selleri, lök, vattenkastanjer och hälften av kycklinglevern i en stor skål. Tillsätt 1 tsk av persiljan och muskot.

I en mindre skål blandar du färs med resten av persiljan och worcestershiresåsen.

Skölj sedan kalkongen noga (både in- och utvändigt) och torka av den med hushållspapper. Pressa in blandningen från den stora skålen – alltså kycklingleverblandningen – i kalkongen, och täpp till så att fyllningen inte rinner ut under tillagningen. Sy med bomullstråd, eller använd nålar.

Fyllningen från den lilla skålen pressar du in i kalkonens halsöppning. Förslut även denna, t ex med nålar.

Placera kalkonen på ett galler i en djup bakplåt. Häll vatten i plåten och lägg i resten av kycklinglevern i vattnet.

Pensla hela kalkonen med smör och ugnsstek den i drygt 2 timmar. Ös den då och då med vatten/skyn från bakplåten (levern ger en mustig och härlig smak!). När kalkongen är färdig placerar du den på ett stort serveringsafat och täcker den med folie en stund.

Häll i skyn från bakplåten o en liten kastrull. Lägg också i kycklinglevern och vinbärsgelén. Låt koka på stark värme i 10 minuter så att såsen reduceras, dvs minskar i mängd. Rör om hela tiden och sila sedan såsen genom en finmaskig sil.

Servera kalkonen med ugnsbakade grönsaker, kokt potatis och skysåsen.

Skotsk julkalkon


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 924 andra följare

%d bloggare gillar detta: