Hem » Husmanskost » Stuvade makaroner – en svensk klassiker!

Stuvade makaroner – en svensk klassiker!

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 1 018 andra följare

Stuvade makaroner, det är barndomens vardagshusman det! Enkelt, billigt och underbart gott – och passar till det mesta; falukorv, köttbullar, bacon eller frukostkorv. När jag var barn var jag så galen i stuvade makaroner att jag gärna lät ”sovlet” vara… Då fick jag ju ner extra mycket av de goda makaronerna!

Gammaldags idealmakaroner - förträffliga att stuva!

De flesta makaroner passar att stuva men allra bäst är Kungsörnens Gammaldags Idealmakaroner, tycker jag. Sen kan man göra på lite olika sätt.

Vanligast är nog att man kokar upp mjölken först (8 dl till fyra portioner). Dra ner värmen och häll i 4 dl makaroner. Låt puttra och svälla på mycket svag värme och rör om då och då, och tillsätt sen ½ tsk salt, kanske lite vitpeppar och eventuellt riven muskot.

Jag brukar göra på ett ännu enklare sätt, som blir minst lika gott. Jag kokar först makaronerna några minuter i lite vatten – ca 3-4 dl till 4 dl makaroner. När vattnet börjar koka in späder jag med mjölk (4-5 dl beroende på hur mycket vatten jag använt till själva ”förkokningen”) och låter puttra på svag värme, medan jag rör om då och då, tills all mjölk kokat in och makaronerna blivit riktigt krämiga och mjuka. Då saltar jag, lägger i en liten klick smör och – om jag vill ha makaronerna sötstuvade– ett par teskedar strösocker. Muskotnöt brukar jag servera vid sidan av, med ett litet behändigt rivjärn så att gästerna själva får bestämma om, och hur mycket, de vill ha.

Stuvade makaroner med falukorv - en svensk klassiker!

Servera de stuvade makaronerna med falukorv, bacon, köttbullar eller bara med tomater eller någon annan god grönsak – och glöm för all del inte att ställa fram ketchupflaskan!

Tips! Det går också bra att stuva makaroner med mjöl. Det brukade min mormor göra och det blev jättegott – på Tasteline finns ett bra recept! Fler recept hittar du här!

Tips! Prova stuvade makaroner à la Soul Food! Jag talar naturligtvis om macaroni & cheese, en klassisk husmansrätt i den amerikanska Södern. Här hittar du mitt recept!


1 kommentar

  1. […] och fläskläggStuvade ärter – klassisk husman som är jättegott till korv!Stuvade makaroner – en svensk klassiker!Underbar ugnsomelett med svampstuvningKanelbullens dag 4 oktoberLänkpartnersMidsommarNär […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Gilla Matmamman på Facebook

Prylar och presenter - CoolStuff
Matbloggstoppen

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 1 018 andra följare

Blog Stats

  • 811,234 hits
Jag har placerat min blogg i Karlskogabloggkartan.se!
bloglovin BloggRegistret.se
Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 1 018 andra följare

%d bloggare gillar detta: