Matmammans Blogg

Om mat och bakning, med matglädje i fokus

Baked Beans som i New England

Bönor är bra mat – både billigt, gott och drygt. Jag brukar baka bönor som man gör i New England det är så otroligt gott och rustikt tycker jag! Recept finns det lika många som det finns ”matmammor” och just det här receptet har jag fått från min väninna Karen, som bor i Connecticut. Det tar förstås ganska mycket tid i anspråk men maten sköter sig själv, först på spisen och sen i ugnen, så du får massor med tid över till annat!

Lägg 500 g bönor (ett paket) i blöt över natten. Jag brukar oftast ta vita bönor men det går bra med vilka bönor som helst, t ex bruna eller ”svartögda”.

Koka de blötlagda bönorna med lagerblad, en gul lök och några hela kryddnejlikor. Salta och peppra och lägg gärna i några kvistar färsk oregano eller timjan om du har (annars går det bra med torkade örter också). Koka bönorna i 1½-2 timmar och låt dem rinna av.

Jag brukar sedan frysa in hälften av de kokta bönorna och baka resten.

Till baked beans på halva satsen kokta bönor behövs en burk krossade tomater, en liten bit rimmat fläsk (200 g) i bitar, 1-2 msk sirap, 2-3 tsk worcestersås och eventuellt lite extra salt och peppar och örtkryddor.

Lägg bönorna i en stor ugnsfast gryta (gärna av järn). Lägg i det rimmade fläsket och rör om. Tillsätt krossade tomater, sirap, worcestersås och kryddor. Vill du kan du också blanda i en hackad gul lök, det ger ännu mustigare smak.

Ställ grytan ganska långt ner i ugnen på svag värme – 150 grader. Låt bönorna bakas i minst en timme, gärna två, och avnjut dem sedan med en god sallad eller på rostat formbröd – eller servera dem med det här goda, lite söta brödet! De passar också utmärkt till äggröra!

Man kan också använda bönorna som ersättning för köttfärsfyllningen i Sloppy Joe’s – en klassisk amerikansk (lite ”slafsig” som namnet antyder) rätt där hamburgerbröd fylls med en ganska söt och såsig köttfärsröra. Fyll hamburgerbröd eller småfrallor med bakade bönor istället, skär ihop en enkel sallad och du har en härlig lunch- eller middagsrätt.

En reaktion på “Baked Beans som i New England

  1. Pingback: Underbara bönor… | Matmammans Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 628 andra följare