Hem » Påskens goda mat » Påskens bröd, kakor och desserter » Tsoureki – sött grekiskt påskbröd

Tsoureki – sött grekiskt påskbröd

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 924 andra följare

Tsoureki är ett klassiskt grekiskt påskbröd, ofta kryddat med citron eller apelsin och en krydda som kallas mahlab. Mahlab görs av den inre kärnan i ett slags körsbär men kardemumma är en helt okej ersättare (säger i alla fall min grekiska väninna!)

Du behöver:

1 kg vetemjöl

100 g jäst för söta degar (2 pkt)

2½ dl mjölk

1 tsk mahlab eller kardemumma

rivet skal av 1 apelsin eller citron

200 osaltat smör

5 ägg plus 1 uppvispat ägg till pensling

3 dl strösocker

5 råa ägg till garnering

Gör så här:

Smula sönder jästen tillsammans med mjölken och 3½ dl av vetemjölet. Låt stå i ca 20 minuter och vispa under tiden de 5 äggen kraftigt, helst med elvisp, med citrusskal, mahlab och socker. Tillsätt sedan resten av vetemjölet och arbeta samman.

Tillsätt jästblandningen och tillsätt sedan det rumsvarma smöret lite i taget.  Låt degen jäsa i en timme under bakduk.  Vält sedan ut på mjölat bakbord och forma en längd eller krans, antingen genom att dela degen i tre delar och fläta ihop den, eller bara rulla en tjock längd som du vrider ihop till en rulle. Dekorera vackert med ägg.

Du kan också baka ut degen i fem mindre snurror, till exempel – då kan du dekorera med ett ägg i mitten av varje snurra.

Lägg kransen/flätan/bullarna på smord plåt och värm ugnen till 200 grader (225 om du bakar ut dem till mindre bröd). Låt jäsa 15-20 minuter, pensla med uppvispat ägg och strö gärna över mandelspån eller sesamfrön. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter för ett stort bröd eller 15 minuter för mindre. Låt svalna under bakduk.

Tips! Färga gärna äggen röda – det är det mest traditionsenliga. De fem röda äggen symboliserar de fem såren i Jesu kropp efter korsfästelsen, dvs såren i händerna och det sår som uppstod i hans sida då en av vakterna på Golgata stack sin lans i hans kropp.


1 kommentar

  1. blondie skriver:

    älskar tsoureki;)) så gott

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 924 andra följare

%d bloggare gillar detta: