Smörgåstårta

Smörgåstårta är alltid rätt. Till studenten, födelsedagsfesten, nyårssupén eller bara för att det är så himla gott! Smörgåstårtorna här räcker till 10-15 personer, beroende på hur hungriga gästerna är och om man serverar smörgåstårtorna som ett inslag i en buffé.

Tips: Prova gärna att baka eget landgångsbröd, det blir både billigare och godare än det man köper i affären! Den här satsen ger 2 formbröd, men kan dubblas vid behov.

50 g jäst smulas sönder i en bunke. Smält 50 g smör i en kastrull, och häll i 5 dl mjölk eller vatten och låt blandningen bli fingervarm. Rör ut jästen i lite av degspadet och häll i resten. Tillsätt 2 tsk salt och ev 1 msk socker (gärna råsocker). Tillsätt 1,2 – 1,5 l vetemjöl eller en blandning av 2 tredjedelar vetemjöl och 1 tredjedel rågsikt. Spara lite mjöl till utbakningen.

Låt jäsa under duk i 30-40 minuter. Smörj under tiden 2 bakformar på ca 2 liter – runda eller avlånga beroende på vilken fason du vill ha på smörgåstårtan. Vält ut degen på mjölat bakbord och knåda den väl, dela i två delar och lägg i formarna. Jäs medan ugnen värms till 200 grader och sätt sedan in bröden och grädda ganska långt ner i ugnen i omkring 25-30 minuter. Vält ur dem ur formarna och låt svalna under bakduk. Varje formbröd blir till 4-6 landgångsbröd beroende på hur tjockt du skivar det och till de flesta smörgåstårtorna i recepten behövs det 12 längdskurna skivor.

Brödet kan du baka långt i förväg och frysa in – faktiskt är det inte så dumt att alltid ha ett par påsar med landgångsbröd i frysen bara utifall att… Sen är det bara att låta fantasin flöda.

Kalastårta

Vegansk smörgåstårta

Osttårta

Gröna smörgåstårtan

 

3 kommentarer

Lämna en kommentar