När jag var barn serverades det ofta stuvade grönsaker av olika slag. En favorit var stuvad blomkål. Okej, jag vet att det inte luktar så där jättegott när man kokar kål, men smaken är desto godare. Stuvad blomkål passar till det mesta, t ex stekt falukorv, isterband eller stekt fläsk, gärna med kokt potatis till. Vill du servera blomkålsstuvningen utan kött, välj då enbart kokt potatis och en god sallad.
1 blomkålshuvud
3 msk smör
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk (helst vanlig standardmjölk)
½ – 1 salt
vitpeppar efter smak
en liten gnutta strösocker
Skölj blomkålen och bryt den i små buketter. Skär skaften i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten i knappt 10 minuter.
Smält smöret och rör ner mjölet. Ta kastrullen från värmen och rör tills mjölet och smöret blivit krämigt. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och späd med mjölk lite i omgångar och rör om tills blandningen blir slät och klimpfri. Tillsätt salt och peppar och koka upp. Rör om och tillsätt blomkålen och låt sjuda på svag värme i ungefär 15 minuter. Rör om då och då så att mjölken inte kokar fast.
Tips! Du kan ersätta blomkålen med vitkål. Skär då vitkålen i småbitar och förkoka den på samma sätt, och gör stuvningen likadant.
[…] med gräddsås är en svensk husmansklassiker!Rotmos och fläskläggStuvad blomkål passar till det mesta!Stuvad spenat med panerad fiskStuvade ärter – klassisk husman som är jättegott […]
GillaGilla
Om möjligt ännu godare än stuvad blomkål och ännu enklare är ett helt blomkålshuvud i en kastrull täkt med vatten och med några droppar citron. Skär bort eventuella gröna blad och koka i tio minuter. Klart.
GillaGilla
Underbart gott! Det ser också så vackert ut när man lägger upp det.
GillaGilla