Stuvad blomkål passar till det mesta!

När jag var barn serverades det ofta stuvade grönsaker av olika slag. En favorit var stuvad blomkål. Okej, jag vet att det inte luktar så där jättegott när man kokar kål, men smaken är desto godare. Stuvad blomkål passar till det mesta, t ex stekt falukorv, isterband eller stekt fläsk, gärna med kokt potatis till. Vill du servera blomkålsstuvningen utan kött, välj då enbart kokt potatis och en god sallad.

1 blomkålshuvud

3 msk smör

3 msk vetemjöl

5 dl mjölk (helst vanlig standardmjölk)

½ – 1 salt

vitpeppar efter smak

en liten gnutta strösocker

Skölj blomkålen och bryt den i små buketter. Skär skaften i mindre bitar.  Koka i lättsaltat vatten i knappt 10 minuter.

Smält smöret och rör ner mjölet. Ta kastrullen från värmen och rör tills mjölet och smöret blivit krämigt. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och späd med mjölk lite i omgångar och rör om tills blandningen blir slät och klimpfri. Tillsätt salt och peppar och koka upp. Rör om och tillsätt blomkålen och låt sjuda på svag värme i ungefär 15 minuter. Rör om då och då så att mjölken inte kokar fast. 

En klassiker ur den svenska husmansfloran: stuvad blomkål med frukostkorv och färsk persilja… Åh så gott!

Tips! Du kan ersätta blomkålen med vitkål. Skär då vitkålen i småbitar och förkoka den på samma sätt, och gör stuvningen likadant.

3 kommentarer

  1. Om möjligt ännu godare än stuvad blomkål och ännu enklare är ett helt blomkålshuvud i en kastrull täkt med vatten och med några droppar citron. Skär bort eventuella gröna blad och koka i tio minuter. Klart.

    Gilla

Lämna en kommentar